سنگ مرمر از ریشه یونانی گرفته شده و به معنی درخشان و با نام تجاری انیکس شناخته میشود، سنگ مرمر، نوعی سنگ آهکی است. قابلیت صیقل پذیری این سنگها بسیار بالاست و تا حد جلای آیینهای قابل صیقل میباشند. این سنگها دارای کانیها و رنگهای مختلفی میباشند و خصوصیات اصلی آنها شامل رنگ زیبا و جلای خوب میباشد. سنگ های مرمر چندین دهه است که در ساختمان سازی مورد استفاده قرار میگیرند. این نوع از سنگها بهطور ویژه در دکوراسیون، پلهها، نمای داخلی، ستون و کف کاربرد دارند. سنگهای مرمر بهعنوان مواد اولیه منحصر به فرد، در تزئین ساختمانهای بزرگ و مجسمهها به کار میروند. در ۱۵ تا ۲۰ سال اخیر به دلیل افزایش روزافزون صنایع مختلف، سنگهای تزئینی و قیمتی، پاسخگوی نیازها نبوده است. هم اکنون بسیاری از خدمات کف سابی برای این نوع سنگ انجام می گردد. سنگ مرمر در واقع نوعی سنگ آهک است که به رنگهای گوناگون یافت میشود. مرمر سفید از زمانهای گذشته در ساختمان سازی کاربرد داشته است. مصریها و یونانیها از این سنگ برای ساختن معابد خود استفاده میکردند. این سنگ معمولا در برابر گرما، سرما و باران مقاوم است.
نحوه تشکیل سنگ مرمر:
وقتی سنگ آهک در اعماق زمین به مدت طولانی تحت حرارت و فشار زیاد قرار میگیرد، دگرگون شده و به سنگ مرمر تبدیل میشود. ماده اصلی سازنده سنگ مرمر، کربنات کلسیم است. برخی از انواع سنگ مرمر دارای 99 درصد کربنات کلسیماند. وجود املاح آلومینیم و منیزیم در سنگ مرمر باعث تنوع رنگ در آن میشود. معمولا مرمر خالص کاملاً سفید رنگ است.
برای تهیه سنگ مرمر، ابتدا صخرههای مرمری را توسط ماشین آلات مخصوص به قطعات بزرگ تقسیم میکنند. سپس این قطعات را به کارگاههای مخصوص برش سنگ منتقل میکنند و آن ها را در اندازههای دلخواه و مناسب برش میدهند. پس از مرحله برش، سنگ مرمر را با دستگاههای مخصوص صیقل میدهند تا سطحی صاف و هموار پیدا کنند. به این ترتیب سنگ مرمر، آماده استفاده میشود. کشور ایران و ایتالیا یکی از بزرگترین تولیدکنندگان سنگ مرمر در جهان به حساب می آیند. مرغوبترین سنگهای مرمر جهان نیز در همین دو کشور تولید میشوند.
سنگ مرمر به دلیل زیبایی خاصی که دارد، همواره در مجسمهسازی، کارهای ساختمانی و تزیینی مورد استفاده قرار گرفته است. هنرمندان برجستهای چون «میکل آنژ» و «لئوناردو داوینچی» در بسیاری از آثار خود از سنگ مرمر استفاده کردهاند.
خصوصیات برجستهی مرمر:
سختی سنگهای مرمر ۳ الی ۴ میباشد. البته ناگفته نماند مرمرهایی که از کوارتز تشکیل شده باشند نسبت به مرمرهای کلسیتی سختی بالاتری دارند.
از سنگ مرمر اغلب به علت وجود نمایی تازه و پاک در عین کاربردی و زیبا بودن، برای روکش دیوارهای سرویس بهداشتی، کفپوش و پیشخوانها استفاده می شود. مرمر در مقایسه با دیگر کفپوشها، سختتر است و برای افرادی که بچه یا حیوان خانگی دارند؛ می تواند مناسب باشد. دقت داشته باشید که تنها سالی یک بار، مرمر را رخنه گیری کنید تا آسیب نبیند.
مزایا و معایب سنگ مرمر:
-مقاومت این سنگ در برابر هوازدگی،گازها وبارانهای اسیدی کم است .به همین جهت این سنگ را در نمای داخلی ساختمانها به کار میبرند.
–تخلخل کم سنگ مرمر
–زیبایی و تنوع رنگ بسیار زیاد بخصوص در ایران
–سایش پذیر بودن و داشتن جلای مناسب(در مراحل پرداخت سنگ)
– مناسب جهت کار در نمای داخلی و مجسمه سازی و آثار هنری
– سنگ مرمر در خاصیتی با سنگ تراورتن مشترک است. امروز استفاده از طرح های بوک مچ (Book Match) در کف لابی، بدنه و قسمت های مهم ساختمان توسط مرمر و تراورتن بسیار رایج است و صد البته زیبا و چشمنواز. نقش های روی سنگ های تراورتن چنانچه موقع برش بهصورت سر هم حفظ شود و بعد از ساب و فرآوری در جهت مشخص کنار هم قرار گیرد میتواند طرح های بسیار زیبا و متنوعی را که هر کدام همانند یک نقاشی بسیار هنرمندانه است، به نمایش بگذارد.
– ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﻣﺮﻣﺮ در ﻣﻘﺎﺑﻞ رﻃﻮﺑﺖ، آﻟﻮدﮔﻲ ﻫﻮا و ﮔﺎزﻫﺎی ﺳﻮﻟﻔﻮر ﻛﻢ اﺳﺖ، ﻟﺬا ﺟﻬﺖ ﻧﻤﺎ ﺳﺎزی ﺧﺎرج ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن در ﺷﻬﺮﻫﺎﻳﻲ ﺑﺎ ﻫﻮای آﻟﻮده ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻧﻴﺴﺖ.
پراکندگی مرمر در ایران:
عمدتاً در نوار دگرگونه محور سنندج – سیرجان گسترش داشته و بیشترین تمرکز آنها در نیریز قروه، ازنا، الیگودرز و جنوب استان کرمان (فاریاب – ارزوئیه) در بخش های شمال باختری، میانی و جنوب خاوری این نوار دگرگونه می باشد.